V parném létě je potřeba dodržovat pitný režim. A s alkoholem bychom měli na slunci šetřit. Přesto ale existuje několik úžasných letních drinků, které vám hlavu zamotají jen tak akorát a na světě je díky nim ještě krásněji. Trocha alkoholu přidá volty a znásobí pohodu i na podzim.
Dvojicí aktuálně nejoblíbenějších letních tekutých joulů jsou prosecco a Aperol Spritz, který z něj částečně těží. Prosecco je italské šumivé víno, jehož název je odvozen od vesnice, která je předměstím Terstu v severní Itálii. Slovo prosecco je složinou dvou slov – pro, což znamená čistě, a secco – v překladu tvrdý nebo suchý. Pravé prosecco se vyrábí v devíti provinciích regionů Benátsko/Veneto a Furlansko-Julské Benátsko/Friuli Venezia Giulia. Je levnější náhradou za pravé šampaňské. Do hlavy leze stejně příjemně.
Prosecco je jednou z klíčových ingrediencí čím dál tím masověji oblíbeného koktejlu Aperol Spritz. Ten vznikl v 50. letech na severu Itálie jako varianta vinného střiku. Jeho základem je kořeněný bitter Aperol – oranžovočervený nápoj s lehce nahořklou chutí s ovocnými tóny se vyrábí pomerančů, rebarbory, hořce a dalších aromatických bylin a barviv. Obsahuje jen 11 % alkoholu. Aperol Spritz se skládá ze 3 dílů prosecca, 2 dílů Aperolu a 1 dílu sody. Podává se ve speciální sklenici na stopce. Nechutná sice úplně každému, ale v létě má rozhodně své kouzlo.
Oproti tomu podzim láká k rozjímání a pomalému ucucávání horkých nápojů, které vás zahřejí nejen zvenčí. Přinášíme vám recepty na páteček dokonalých podzimních (a koneckonců i zimní) drinků, které vám „obléknou svetr zevnitř“. Připravte si nejlepší červený i bílý svařák, který vejde do dějin, a horký jablečný cider s rumem, který vás nakopne i pohladí. Mimochodem, věděli jste, že alkohol koupíte i na bazaru?
Svařené bílé víno
Co budete potřebovat:
- láhev suchého bílého vína (jako například Chardonnay)
- 1 1/2 šálku jablečného moštu
- 1/3 šálku medu
- 1/3 šálku brusinek
- 1 pomeranč, nakrájený na plátky
- 1 jablko, nakrájené na plátky
- 4 ruličky skořicové kůry
- 1 vanilkový lusk rozdělený na poloviny
- 1 lžíce celých kardamomových lusků
- 1 lžička hřebíčku (celého, nedrceného)
- 1 výhonek čerstvého zázvoru o velikosti čajové lžičky
- navíc k servírování: snítky skořice, pomeranč, brusinky, badyán
Svařené červené víno
Co budete potřebovat:
- 1 láhev polosuchého červeného vína (jako například Cabernet Sauvignon)
- 2 šálky jablečného moštu
- 1/3 šálku javorového sirupu
- 1/3 šálku celých brusinek
- 1 pomeranč, nakrájený na plátky
- 1 jablko, nakrájené na plátky
- 4 tyčinky skořice
- 4 hvězdičky anýzu
- 1 vanilkový lusk, rozdělený na polovinu
- 1 žíce celých kardamomových lusků
- 1 lžička hřebíčku
- navíc k servírování: tyčinky skořice, pomeranč, brusinky, badyán
Jak na to:
Smíchejte všechny ingredience v hrnci a zahřejte na mírnou teplotu. Pokud si chcete usnadnit práci, svažte hřebíček, kardamom a badyán do plátěného pytlíčku, abyste je pak nemuseli lovit lžící nebo nápoj cedit. Vařte 10 – 15 minut, udržujte pod bodem varu. Pak ochutnejte, jestli nebude třeba přisladit. Podávejte ihned ve sklenici ozdobené celou skořicí a plátky pomeranče. Na ozdobu můžete přidat hvězdičku badyánu a pár brusinek.
Horký jablečný punč s ciderem a tmavým rumem
Co budete potřebovat:
- 8 šálků jablečného cideru (případně můžete použít i jablečný mošt pro softovější verzi)
- 1 jablko – nařezané na tenké plátky
- 1 pomeranč – nařezaný na tenké plátky
- kousek čerstvého zázvoru (zhruba 2,5 cm) – nařezaný na tenké plátky
- 2 tyčinky celé skořice
- 2 šálky tmavého rumu
Jak na to:
Ve velkém hrnci smíchejte jablečný cider (případně můžete použít i mošt), plátky jablek, pomeranče a zázvoru a tyčinky skořice. Přiveďte zprudka k varu, pak snižte teplotu a nechte pět minut vařit. Stáhněte ze sporáku a přimíchejte rum. Servírujte teplé. Pozor, do tohoto nápoje nedávejte svůj nejlepší rum, který doma máte. A když jsme u tohoto tématu, podívejte se také na rum, který si koupit jen tak pro sebe.
Každé roční období má něco do sebe a pokud si ho ještě navíc „vymazlíte“ pohodovým drinkem, pohoda se dostaví za 3, 2, 1….