Jak vybrat

Jak vybrat sporák?

sporák-MORA

Bez sporáku se neobejde prakticky žádná domácnost. A protože je obvykle používán každý den nebo dokonce i několikrát denně, určitě se vyplatí věnovat jeho výběru patřičnou pozornost.

sporák-MORA

Zdroj: MORA.cz

Co si ujasnit před nákupem

Ještě před samotnou návštěvou obchodu je vhodné si nejdříve ujasnit, co od sporáku vlastně očekáváme. Zaměřit bychom se měli zejména na následující body.

  • Zdroj energie (elektřina, plyn, případně jejich kombinace)
  • Charakter sporáku (samostatně stojící nebo set vestavěné trouby a varné desky)
  • Požadované funkce a vlastnosti
  • Finanční možnosti

Základní rozdělení sporáků

Nejčastěji se sporáky rozdělují podle toho, jaký využívají zdroj energie. Podle toho lze vyčlenit 3 základní kategorie.

1. Elektrický sporák

Tyto spotřebiče využívají výhradně elektrickou energii. Mohou mít litinové plotýnky, ale častěji jsou opatřeny hladkou elektrickou varnou deskou. Podle ní se rozdělují na další dva podtypy:

Sklokeramický sporák – v jeho případě dochází k ohřevu topných spirál, z nichž se posléze teplo přenáší na dno nádoby (sklokeramická varná deska tudíž po zahřátí pálí).

Indukční sporák – dno nádoby se zahřívá prostřednictvím elektromagnetických vln (indukční varná deska proto nepálí).

2. Plynový sporák

Jak již název napovídá, pro vaření i pečení se využívá plyn. Zatímco teplotu při vaření na plynu lze velice snadno regulovat, trouba se většinou vyznačuje poněkud horšími pečícími vlastnostmi.

3. Kombinovaný sporák

Zajímavou a zároveň velice oblíbenou variantu, která využívá oba předchozí zdroje energie, představuje kombinovaný sporák. Ten je opatřen plynovou varnou deskou a elektrickou troubou. Jak vybrat kombinovaný sporák se odvíjí opět od očekávaných funkcí, dále od dispozice kuchyně a v neposlední řadě i od nároků na velikost, respektive počet plotýnek a objem trouby.

Je důležité vědět, že rozměry sporáku jsou standardizované. Drtivá většina spotřebičů

má šířku v rozmezí 50 až 60 cm, výšku 85 cm a hloubku 60 cm.

Jak vybrat sporák

Vlastnosti trouby

Existují tři hlavní způsoby, jakými lze v troubě připravovat jídlo. A právě podle toho se trouby rozdělují na tři typy.

  • Elektrická trouba (obvykle disponuje spodním i dolním ohřevem)
  • Plynová trouba (je opatřena pouze spodním ohřevem)
  • Horkovzdušná trouba (má ventilátor, teplo se tudíž šíří rychleji a rovnoměrně)

Některé trouby jsou multifunkční a umožňují kromě běžného pečení například i grilování, pečení v páře nebo třeba šetrné rozmrazování. Zajímavou vlastností je bezesporu rovněž funkce samočištění trouby pomocí páry.

Objem trouby se nejčastěji pohybuje od 62 do 72 litrů.

Další důležité parametry a funkce

Při výběru sporáku je vhodné sledovat také některé další parametry. Obsluhu sporáku pak mohou usnadňovat další dodatečné funkce.

Energetická třída

Úsporná energetická třída je zárukou nižší spotřeby energie. Údaj o energetické třídě lze vyčíst z energetického štítku, kterým je každý spotřebič opatřen.

Počet plotýnek

Ačkoliv drtivá většina sporáků má klasicky 4 plotýnky, existují i modely s větším počtem. Sporák s 5 a více plotýnkami je výhodou při přípravě většího množství jídla, avšak je třeba zároveň počítat i s většími rozměry spotřebiče.

Způsob ovládání

Moderní spotřebiče mají místo klasických tlačítek a koleček digitální dotykové ovládání.

Dětská pojistka

Rodiny s dětmi by měly vždy zvolit spotřebič, který má dětskou pojistku. Ta mimo jiné brání nechtěnému zapnutí sporáku či otevření dvířek trouby během pečení.

Ochlazovací systém dveří

Tam, kde bydlí malé děti, jistě uvítají rovněž sporák, který je vybaven zajímavou funkcí ochlazování dvířek (ta při dotyku zvenčí nepálí).

Časovač

Užitečnou a dnes již běžnou vychytávkou je časovač, který plně nahrazuje samostatnou minutku.

Teleskopické vysouvání plechu

Teleskopické vysouvání plechu umožňuje bezpečnou kontrolu jídla a snadné vytažení plechu či pekáče.

Push tlačítka

Tato tlačítka lze zcela zasunout do roviny s ostatní plochou sporáku, což značně usnadňuje pravidelné čištění.

Samostatný sporák versus vestavěný spotřebič

Samostatně stojící sporák, stejně jako set vestavěné trouby a varné desky, má své výhody a nevýhody. Záleží proto zejména na osobních preferencích a charakteru kuchyně, kde bude spotřebič umístěn.

Samostatně stojící sporák

  • Jednoduchá výměna a instalace
  • Obecně nižší pořizovací cena
  • Složitější údržba

Vestavěný set trouby a varné desky

  • Variabilní možnost umístění
  • Snadnější údržba
  • Obecně vyšší pořizovací cena

Tip na závěr

Při výběru sporáku je třeba pamatovat také na design. Spotřebič by měl do kuchyně dobře zapadnout nebo svým provedením naopak záměrně vynikat. Nápovědou, jaký vzhled sporáku či vestavěného spotřebiče zvolit, mohou být aktuální trendy v kuchyních.

Přidat komentář